hits

TEMA 3: 8 tips til deg som ønsker en veloppdragen hest!
  1. Gjør de til en vane å avslutte rideøkten inne på banen!
  • Det er veldig lett å skritte til stalldøren etter en rideøkt før man hopper av og leier hesten, dette fører til at hesten vet at når den kommer til stallen får den fri og er ferdig. Om man i stedet velger å skritte av hesten på banen for så å hoppe av et tilfeldig sted inne på ridebanen vil ikke hesten automatisk trekke mot et sted. Hester som lett stopper eller trekker mot utgangen vil lettere legge av seg dette om man avslutter ulike steder på banen.  

2. Gi hesten godbiter i fórkrybben og ikke fra hånden

  • Selvfølgelig passer det best noen ganger å gi hesten godbiten der og da, noe som gjør at det lett blir fra hånden. Har man en hest som lett blir frekk, napper etter hånden og maser etter godis burde man unngå å gjøre dette. Gi godbiten i en bøtte eller på gulvet, dette vil avlede hesten fra å «angripe» deg på samme måte for å få det den ønsker. 3. Gjør det til en vane å stryke/kose/hilse på hesten ved å berøre pannen eller nakken

  • Hestens mule er varm, myk og veldig god å ta på. Men stryker du venninnen din omkring munnen da du skal gi henne en klem eller hilse på? Dette er et følsomt sted for hestene, her inntar de maten sin og biter om de vil forsvare seg. Om du gjør det til en vane å heller klappe hesten på nakken eller stryke den i pannen vil den ikke på samme måte ha muligheten til å bite deg og du kan få en hest som ikke napper etter mennesker så fort de er i nærheten.

4. Ikke ha en fast galoppbakke/galoppstrekke

  • Om man alltid har et fast sted man galoperer vil hesten lagre dette i minnet sitt og bli giret hver gang den nærmer seg stedet. Dette kan være svært ubehagelig den dagen du ikke ønsker å galopere her, du er ny rytter på hesten eller den dagen du ser at det er en turgåer/bil/akebrett etc. i veien. La hesten også skritte dette stedet enkelte dager, trav den i rolig tempo og heller galoper på et annet sted. Husk at hesten er et vanedyr!

5.Gjør det til en vane at hesten skal stå stille til du har steget opp og ber den om å gå

  • At hesten venter til du har steget opp er både veldig behagelig og mer betryggende om man ikke kjenner hesten. Det er en dårlig start på økten å kaste seg opp og måtte stoppe hesten før man har fått bena i stigbøylene. Om man er klar på at hesten skal vente vil det ikke bli stress og anspenthet fra første steg. Metoder man kan bruke her er «nødstopp» ved å stille hesten til den siden man stiger opp, om den begynner å gå før du har rettet den og bedt den om å sette igang tar man den inn i bøyning igjen.Fortsett til den venter på beskjed for å komme frem. Dette gjør det også lettere om man er flink til å bruke noe å stå på for å ikke belaste hestens rygg under oppstigning. 
6. Gjør det til en vane at hesten skal vente til grimen er av før den får begynne på maten

  • Noen som kjenner seg igjen på å rive av grimen i full fart i det man skal slippe hesten inn i boksen, eller ut i innhegningen slik at man ikke må ned i fórkrybba sammen med hesten for å få den av? Veldig vanlig problem! La det bli en vane for deg at du skal kunne stryke hesten i pannen, forsiktig klipse av hakespennen for så å ta av grimen uten at hesten begynner på maten eller er opptatt av hestene omkring.

7. Gjør hesten tålmodig

  • Om man har lyst på en hest som ikke graver mens den står bindt på stallgangen, mens hengeren står stille eller en hest som kan vente mens du gjør deg klar burde man sette av litt tid til å trene på nettopp dette. Sett den på stallgangen og la den utforske. Den letteste metoden er å overse bråket, forstår den at den ikke kommer noen vei med å grave vil den til slutt se seg lei av dette. Gir du den der i mot ommerksomhet så fort den står i ro, (ikke nødvendigvis med godbit, punk 2) ved å gi den ros vil den mest sannsynlig etterhvert vite at det bare sliter ut den selv å stå å mase.
8. Ikke legg opp til irritasjon og problemer

  • De fleste med hest har nok vært i en situasjon der man blir stående å vente på noen, blitt stående i stallgangen for å prate eller liknende situasjoner. Her er det ofte man legger opp til litt trøbbel med hesten uten at man tenker over det. Hesten blir også uttålmodig og synes det er kjedelig å vente, forsøk i denne situasjonen å bind hesten og stå heller noen meter unna. Dette vil gi hesten mulighet til å slappe av mens den venter og den kan flytte på seg som den ønsker uten at du må korrigere og irettesette den. Samme med når man står i stallen, gjerne utenfor en boks å prater. Hesten er nysgjerrig og man blir gjerne stående å klappe på hesten, leke med mulen(merk punkt 3.) Enden på dette er at man synes nok er nok og sier ifra at hesten skal slutte å være innpåsliten. Husk at dette er hestens hjem, boksen skal den være trygg i og ta heller noen steg unna så vil den automatisk ikke synes det er like interessant lengre. 

2 kommentarer

vilde hansen

13.03.2013 kl.18:44

Takk for gode tips :)

Trengs på den rampete jenta jeg har!

Merethe

13.03.2013 kl.23:32

Kjære deg! Vi holder på med en spøreundersøkelse om shopping på internett. Alle som deltar i markeds undersøkelsen får et gave kort som premie for deltagelse. Kan du hjelpe oss? :-)

Skriv en ny kommentar