hits

Trening av hest som menneske...

Husker du dagen, og spesielt dag nummer to etter gymtimen hvor alle skulle sitte i nittigraders vinkel med knærne, lent inntil veggen. Du var så støl at du omtrent måtte ha hjelp til å sette deg ned på toalettet, gå trapper var som om du hadde brukket begge bena og også det å legge seg i sengen fikk deg til å føle deg som en nittiåring. Husker du hvor utrolig sulten du ble etter svømmetimene? Eller de dagene du var i så dårlig for at du faktisk ikke orket å ha gym? 

Slik kan også hestene ha det, enkelte dager fungerer ikke som planlagt og man må gjøre en endring i dagsplanen.. om man har en dagsplan, ukesplan, månedsplan?!? Dette burde være førsteprioritet, en plan for i hvertfall de nærmeste dagene, men aller helst en plan mot et mål man kan og vil oppnå.  

Har man en plan og et oppsett kjenner man raskt hesten sin bedre og vet hvordan man kan legge opp det videre løpet, uansett om det er å komme seg til toppen av klatreløypa uten at hesten er dyvåt og andpusten, eller om det er å kvalifisere seg til NM det neste året. Hestene trenger variasjon for motivasjonen, de trenger styrke og kondisjon for å holde på motivasjonen og de trenger ros, positivitet eller irettesettelse for å holde seg motivert og for å forstå. 

 

Forslag til treningsplan:


En plan må man endre underveis, den må tilpasses hesten og spesielt siden den ikke har fått være med å godkjenne planen i utgangspunktet ;) Det viktigste er at man kjenner hesten sin godt og kan lese den dag for dag, slik at den faktisk er i form til å kunne takle dagens økt. Selvfølgelig må man også noen dager godta at oppgaven ikke blir gjennomført like godt som ønsket, men skal man bli bedre må man tåle å bli sliten og måtte overbevise tankene om at det faktisk går. Det er slik man blir bedre. 

Ikke alle ryttere eller hester er født talenter, og jo mindre man har liggende naturlig jo mer må man trene. Men man må ikke bare trene på det man er dårlig på, man må også trene på det man skal bli enda bedre på. Et godt tips er å følge en oppsatt treningsplan og ta utgangspunkt i at den kan endres til hver måned. Men da må man også tørre å sette seg høyere og man må tørre å satse. 

Den dag i dag har jeg et inntrykk av at man trener oftest til hesten er flink og fin, så gir man seg som belønning. Da skal den få slippe for nå var han så flink. Og ja, jeg er helt enig... Om du har en unghest som kun er ridd i et års tid! Eller om du har hatt en "problemhest" eller en voksen hest som er ridd for lite. Da skal man ha det i bakhodet at den synes det kan bli kjedelig eller slitsomt etterhvert og at den kanskje vil bli mer kranglete om man tøyer strikker for langt.

Den voksene hesten derimot, som nå har blitt ridd jevnlig de siste årene, som man er sikre på at får den maten den skal ha, den utetiden den skal ha og generelt er fornøyd med livet. Hesten man ønsker å starte med etterhvert eller oppnå et mål med, den må bli litt bedre for hver dag(sterkere, gladere, raskere, lydigere, mykere osv.)

  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar