hits

Vondter hos hesten

 


Vi kan som regel og dessverre, dele vondter hos hestene inn i menneskeskapt eller ikke. Følger man et føll fra fødsel og fremover i livet vil man merke at dette har mindre begrensninger enn en eldre hest, og ja.. det blir litt som med oss mennesker, ung og myk, gammel og stiv. Men er det ikke også slik at man som regel da kan relatere disse vondtene med noe "dumt" man har gjort tidligere i livet? Løftet feil, gått i feil sko, bært for tungt, trent for lite eller andre ukontrollerte feil som bilulykke, falt av hest, falt av sykkel, falt ned trappa, tråkket over, fryst på seg forkjølelse eller liknende. 

Og det er her jeg mener vi kommer inn som hestenes hjelper på veien, den som kan begrense hestene i å pådra seg vondter og langvarige skader. Det er ikke alltid så lett og som nevnt i tidligere innlegg vil vi jo som regel alle sammen hestens aller beste. Dessverre er det ingen fasit i denne hestesporten, det kommer alltid nye trender, nye meninger og enda mer forskjellig utstyr og ting og tang som skal lønne seg. 

Og det er akkurat derfor det er så utrolig viktig at vi mennesker faktisk påtar oss denne oppgaven, om vi faktisk har påtatt seg et annet individs liv. Nemlig det å tilpasse så godt som mulig, bedre enn det klarer man ikke. 

SAL: Bruke fagpersoner som kan finne sal som er perfekt, også når - hesten legger på seg/slanker seg/mister muskler/bygger muskler/vokser/forandrer seg. 

HODELAG: Få hjelp av fagpersoner til å finne et som er rett tilpasset, et bitt som passer i hestens munn, et som passer til bruket av hesten på det tidspunktet og nesereim som sitter rett, er riktig strammet og tilpasset. Også etter det er vasket og smurt, strekt og forandret. 

DEKKEN: Få hjelp av fagpersoner til å finne et som har bra passform, som ikke gnager, vet hvordan det skal rengjøres og når hesten må bytte til et annet dekken, hvilken sammenheng de forskjellige skal brukes og når de skal brukes. 

BOKS/UTEPLASS: Få hjelp av fagpersoner som er gode til å lese hestene med hva de trives med, hva som passer hesten best, om den fungerer med de andre hestene, hvor mye flis skal man ha, hvor stor skal boks/uteplassen være, hvor mye boks/utetid skal en hest ha og hva som må gjøres for å følge opp funksjonen av boksen/uteplassen. 

FORING: Få hjelp av fagpersoner som kan vurderer hvilket hold hesten er i, hvor mye mat den skal ha akkurat nå, og om en tid og om en tid og om en tid. Dette kan forandre seg veldig ofte, hvor ofte skal den ha mat, hva liker den, hva trenger den ved siden av grovfór og hvordan skal den fores og følges opp. 

Trening, håndtering, ridning, beite, stall, utegang, salunderlag, ridebaneunderlag..... osv. 

Her kunne jeg nok fortsatt ut i evigheten!! Mye kan komme opp og må endres selvom man har brukt en fagperson i utgangspunktet. Man lærer mens man lever og man blir aldri utlært, man skal heller ikke alltid gjøre akkurat som alle andre forteller en, fordi man blir aldri den personen og gjør ting på akkurat samme måte uansett. Noen ganger må man tørre å stole på sin egen magefølelse og ta med seg det man ha lært, og bruke det man synes fungerer best for en selv, men aller helst for hesten. 

 
BATJclRojR8

 

Låsninger, strekk, ømme punkter, stive sider, skakk hale, gaping, stikking, tungen over bittet, smiing, strykskade, skakkheter, svakheter, urolig, graving, misforståelser...... Noen som kjenner seg igjen? 

Veldig, veldig ofte ser vi at dette kan komme fra feiltilpasset utstyr, ubehandlede tenner, feil ridning, for lite ridning, for mye eller fei fór, feilbelastning, for mye belastning, feil utstyr, feil underlag, feil skoing eller annet som har blitt feil for hesten. Og enda oftere kan vi se at man begynner i feil ende for å løse problemet! Behandlinger, bandasjer, medisiner og mindre trening. Rett og slett skjerming av hesten, man blir forsiktig og redd for å gjøre feil, man vil gjerne prøve alt og ofte på en gang. 

Det er her jeg tror vi kan gjøre en stor forskjell og endring om vi starter på riktig side av problemet! Når hesten har en låsning i en side, den beveger seg skakt eller er hard i ene tøylen, hva om vi da starter med rytteren?!? Behandling av rytteren, trening av rytteren og deretter oppfølgning av rytteren og gjerne på flere forskjellige hester. Da vil man også oppdage ganske raskt om det er en feil med utstyret som brukes og om det er noe som bør endres. 

Eller skal vi ta utgangspunkt i at det alltid er hesten som; bare ble skakk, den er skakk, den gikk seg skakk eller den er født sånn? Og ja, så absolutt, noe av dette kan være tilfellet. Noen ganger kan det komme fra så langt tilbake at det er vanskelig å finne eksakt årsak til problemet.

Men, likevel er det slik at i så altfor mange tilfeller kunne vi ha hindret problemet i å komme og er problemet allerede kommet synes jeg det er viktig at vi starter endringene i riktig ende.....

1. Har hesten riktig tilpasset utstyr

2. Kan hesten nok om hvordan den skal responderer på dette utstyret

3. Bruker rytteren det riktig og kan rytteren nok om bruket av det

4. Rir rytteren rett, sitter den riktig, og rir på en rett måte for hestens trening og utvikling. 

5. Får hesten riktig trening ut fra dens kunnskap og mål

6. Er treningen variert nok

7. Er man nøye nok med å følge den opp daglig, for å eventuelt ta seg av skader tidlig nok

8. Får hesten nok utetid, riktig mat og har tilgang på frisk vann. 

10. Får rytteren oppfølgning og videreutdannelse

Her også er det nok mange flere punkter som kunne vært ført opp, men det aller viktigste er som nevnt tidligere å starte i riktig ende av problemet. Kanskje det bare er en endring som må til, for om man ikke gjør en endring fra det som ikke fungerer vil man falle tilbake til samme problemet gang på gang. Behandler man hesten for låsninger jevnlig, eller liknende er det ikke da en idé og heller finne ut hvor problemet kommer fra? Og gjøre en endring så ikke problemet kommer tilbake på samme måte.... 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar