hits

Et omdiskutert tema

"ER SPORTEN VÅR PÅ VEI I RIKTIG RETNING?!?"

Jeg ble i går kveld sittende å lese et innlegg på facebook om nettopp dette, om islandshestsporten og dens utvikling. Det har vært en veldig stor forandring på miljøet og sporten, ikke minst hestene de ti siste årene. Mye av det synes jeg personlig er veldig bra og mye av det synes jeg ikke er fullt så bra. Sånn vil det vel alltid være? Men noe som er helt klart er at man må bli flinkere til å ytre sine ønsker og meninger, og alle må være mer åpne for diskusjon og endringer. Man må fokusere på rekrutteringen og bredden i tillegg til eliten. For det er jo sånn, en dag er det nettopp rekrutter og bredderyttere som blir eliten!!  Det er slik at for noen år tilbake ble det en stor og fin endring, da ble det delt opp etter nivå og hva man har ridd til tidligere istedenfor bare etter alder. Dette har skapt muligheter for alle å være mer aktive og at alle kan ha en sjans for å få ri en finale, få med seg en premie hjem og ikke minst få mer ut av stevnehelgen man har betalt for. Selvom man i utgangspunktet er turrytter, om det er første stevnet man starter eller om det har vært en ung og uerfaren rytter/hest. Da har de hatt muligheten til å starte i D klasser, hvor oppgavene er enklere.

Går man over C klassen har man mulighet for å kvalifisere seg videre oppover om man oppnår de forskjellige kravene. Om man når B-kravet får man ikke lenger starte de lavere klassene, her er det også noen egne regler på hvor mange ganger man eventuelt kan ri til den poengsummen før man ikke kan starte klassen lengre. Så når man er kvalifisert til B, og kanskje A er oppgavene mer utfordrende, akkurat som man kan finne i dressursporten.

Den største forskjellen er om man rir A-klassen har man tidligere vist til at man har nådd en ganske høy poengsum, man får vise eget program i uttakningene - dette kan både være mer vanskelig siden dommerene kun har en ekvipasje å følge med på, det settes høyere forventinger og man konkurrerer mot de beste. Men fordelen er at man blir ikke forstyrret av andre inne på banen, man får velge sitt program selv etter hva man synes er best for en selv og hesten og det kan være lettere å få vist sitt beste som rytter da dommerne følger en hele veien.

Startspørsmålet i gårsdagens diskusjon omgikk noe litt annet, her var det snakk om å kjøre både A og B uttakninger, men samle alle i finalene. Det vil altså si at B-klassen viser fastsatt program, i grupper på speakers-kommando. Mens A-klassen får vise eget program alene på banen og deretter skal de med best oppnådd poengsum samles i en felles finale. Personlig synes jeg det er flott med tanken om å arrangere flere stevner hvor A-ryttere også får trene på sine program, som de skal vise på større stevner senere i sesongen. Det er få "små" stevner hvor man får trent på programmene sine og islandshestsesongen er veldig kort fra snøen går, og frem til NM er over.

Men jeg ser det som urettferdig at man skal møtes i samme finale, hvem det er urettferdig for er jeg usikker på. Det kommer egentlig opp til hver enkelt, men skal man konkurrere sammen i en finale bør man ha hatt det samme utgangspunktet for å ha kommet dit. Hva med å rette fokuset over på hva vi kan gjøre for å arrangere alle de forskjellige klassene på en helg, eller hvordan vi kan legge opp klasseinndelingen for at det kan bli riktig. Det ble nevnt i noen kommentarer her at de klarte det i Danmark ;) Da må det jo være gjennomførbart for oss i Norge også. 

Det er da snakk om å gjennomføre: 

A - klasser: T1 -V1 - F1 -T2 (De som er kvalifisert til A-klassene)

B - klasser: T3 - V2 - F2 - T4 (De som er kvalifisert til B)

C - klasser: ?!? (For de som ikke er kvalifisert til B?)

D - klasser: T7 - V5 (Fritidsklassen for de som ønsker å delta, men ikke må kvalifiseres og ønsker å ri et enklere program) 

Vi arrangerte selv stevne her i Røkkvi islandshestklubb på høsten 2016, vi valgte på dette stevne å kjøre finaler uansett hvor mange det ble i finalene slik at alle skulle få muligheten til å ri finaler. Både for trening, men også for mer publikumsvennlighet og for å gjøre det mer morsomt og utfyllende for rytterne å være med på stevnet. Har alltid regnet 30 minutter på en finale, uansett hvilken, så får eventuelt dommerne er liten pause om det blir for god tid. Men som på de fleste stevner er det ikke alle klasser som ble fylt opp og da faller noen av finalene bort, ihvertfall b-finalene, noe som gjør det gjennomførbart. 

  

Eksempel som viser at det blir et svært trangt skjema om man skal gjennomføre på denne måten:

08.00 - T7 b-finale
08.30 - T3 b-finale
09.00 - T1 b-finale
09.30 - T2 b-finale
10.00 - T4 b-finale
10.30 - V5 b-finale
11.00 - V2 b-finale 
11.30 - F2 b-finale 
12.00 - F1 b-finale
12.30 - V1 b-finale
13.00 PAUSE 
14.00 - T7 a-finale
14.30 - T3 a-finale
15.00 - T1 a-finale
15.30 - T2 a-finale
16.00 - T4 a-finale
16.30 - V5 a-finale
17.00 - V2 a-finale 
17.30 - F2 a-finale 
18.00 - F1 a-finale
18.30 - V1 a-finale

Skal man sette en lavere grense på antall deltagere?  Dette vil ikke være lønnsomt som arrangør

Slå sammen klasser? Dette vil ødelegge for de på lavere nivå

Skille stevner etter nivåinndeling? Dette vil splitte miljøet enda mer etter nivå man er på, noe som vil skape større avstand. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar