hits

HESTETENNER - SPESIALIST JEANETTE WETZEL PÅ BESØK


 

Vi var så heldig å ha hestetannlege Wetzel hos oss i starten av måneden, hun er en norsk veterinær med videreutdannelse innen hestens tannhelse hos SLU, Sveriges Landbruksuniversitet Uppsala. Vi kom i kontakt med henne gjennom en tidligere oppstallør som var utrolig fornøyd, dermed bestemte vi oss for å prøve henne på stallen da det var flere ting, på forskjellige hester vi gjerne ville ha litt hjelp med. 

Hun hadde med seg mannen sin som medhjelper, som også er veterinær. Vi alle ble veldig positivt innstilt med en gang de ankom, da de var veldig lette å prate med, flinke til å forklare og vise, det var tydelig at dette var noe de kunne! Samtidig var de veldig flinke med håndteringen av de forskjellige hestene. Dette blir noe man setter høyt, siden vi har mye mennesker innom, alt fra hovslagere, dyrleger, hesteeiere, kjøpere og annet, så er det utrolig godt når mennesket er imøtekommende og varsomme. 

Hun var hos oss to dager på rad og tok til sammen ni hester, alt fra unghester, turhester, konkurransehester og gamle hester. Så vi alle fant frem til litt forskjellige løsninger og endringer som måtte til. - Løse tenner, flis som satt fast mellom tennene, tannspisser, nedslitte tenner på grunn av feil bruk av bitt, hull i tennene og fórinnpakninger. Dette var en utrolig lærerik dag, vi var svært fornøyd med jobben som ble gjort, alt vi lærte og i ettertid har vi sett at dette virkelig har hjulpet, samtidig synes jeg også det var en god pris.

Så dette anbefales på det sterkeste, til absolutt alle som eier en hest, det er vårt ansvar og vite hvilken tilstand hesten er i, også når det gjelder tannhelsen ;) 

 

 

To av mine egne hester var med på behandlingen denne dagen, Odin var en av de. Han er en kaldblodstraver som har vært hos meg siden November 2016. Han var til salgs da de ikke skulle satse på trav og han ble for "stri" for turridning, han var vanskelig å stoppe og korrigere. Dette er noe jeg har jobbet mye med den siste tiden, lært han halsring og trent mye omkring nettopp dette med forståelse av signalene. Men grunnen til at jeg spesielt ville ha med han på denne timen hos Jeanette var først og fremst for å vite at alt var ok der inne, men også hjelp med bittstørrelsen. Da jeg kjøpte han fikk jeg med to bitt, men disse var i veldig forskjellige størrelser, noe som skremte meg litt... Selv har jeg vært overrasket over hvor små bitt som faktisk har passet han, da han er kraftig. 10,5 endte jeg med :) Resultatet er at han mest sannsynligvis har gått med alt for stort bitt, kombinert med at han ikke har hatt nok forståelse for signalene, resultatet blir da at rytter drar mer for å bremse/stoppe og det alt for store bittet vil komme i konflikt med tennene. Dette var tydelig å se i munnen hans, da tennene var nedslitt og mest sannsynlig har det iset/irret veldig i tennene hans når bittet er kommet i kontakt med tennene og nervene. Samtidig at bittet har vært såpass ustøtt i munnen hans, så tennene var noe løse. Heldigvis så det veldig fint ut ellers, fine og rene tenner, ingen spisser og ingen hull :) Beskjeden videre var å la tennene få fred en måneds tid, ri bittløst og følge det opp videre slik at han ikke skal gå med videre vondter. Den andre hesten min som var med, var Nabbi. Han er en ti år gammel islandshestvallak, en litt spent og følsom type. Hatt litt problemer med urolig munn, spenninger og hvordan bitt som fungerer best. Det var veldig godt å få en sjekk på han også, selvom det ikke var store feilene å finne her fant vi ut av at tungefeilbittet jeg har brukt ikke har vært godt for han. Det er mange bitt som er forskjellig leddet, og siden han jobber en del med bittet har han kunnet komme i klem. Han hadde også et hull i tennene, men foreløpig var det ikke nødvendig å gjøre noe med det så lenge jeg behandlet det med fluor en periode fremover. Han hadde også noen små spisser som hun filet ned. Selv har jeg aldri sett noen file med elektrisk fil som hun hadde, men virker absolutt mer kontrollert om man vet hva man driver med. Jeanette hadde virkelig ordentlig lys, hun hadde et "bord" for å få hodet i riktig høyde og var utrolig nøye. Konklusjonen med Nabbi ble å bytte på bitt, fortsette å prøve meg frem, gjerne bruke gummibitt. Følge han opp med fluorbehandling og se til at han ikke lager seg bite/trykkskader med bittene. Vi er veldig fornøyd, lært mye nytt og fått løst litt forskjellige problemer. Blir veldig moro å prøve hestene som nå skulle gå bittløst en periode, med bitt igjen snart. Tusen takk til Jeanette og mannen for to supre og lærerike dager :) Dere hører nok fra oss igjen for litt oppfølgning om ikke så lenge!

Dere kan finne hennes facebookside via denne linken: Hestetannlege-wetzel 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar